Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Derült égből az izomgörcs…

ProNRG
ProNRG
2020.12.09 17:20

Sportolás közben, vagy éjszaka, álmunkból felriadva az izomgörcs, mint derült égből a villámcsapás sújt le ránk. Tegyünk ellene, hogy ne kelljen többé találkoznunk ezzel a kellemetlen érzéssel!

 

Mi okozza az izomgörcsöt?

 

A lábikra görcseit a különböző élethelyzeteken kívül életvitelünk is meghatározza. Például a hajszolt munkatempó, a megerőltető sportolás a lábszár izomzatában a vérkeringés pillanatnyi hiányát okozhatja. Amikor a vérkeringést erősen igénybe vesszük más testtájakon, akkor a lábszár- és lábikra-izmokba nem jut elegendő oxigén, ami ellátná az anyagcseréhez (és mozgáshoz) szükséges tejsavval és szénhidráttal ezeket a területeket. Vagyis az izomsejtek anyagcseréjében némi zavar keletkezik, amit szervezetünk fájdalmas görcsökben jelez testünknek. Különösen nagy kockázatot vállal az, aki nem megfelelően melegít be edzés előtt, nem mozgatja át a különböző izomcsoportokat. Ugyanígy a hideg víz (akár úszásnál, akár fürdésnél) okozhat vérkeringési hiányosságokat.

Erős izzadás és nyári hőségben a test megerőltetése is kiválthatja a vádli görcsbe rándulását. Az izzadással ugyanis nagy mennyiségben távozik szervezetünkből folyadék, illetve kioldódnak a sók (vagyis a nátriumklorid). A nátrium az izomsejtek ingertovábbításának vezérlésében játszik fontos szerepet. Így, ha nincs belőle elegendő, jelzés hiányában különböző izomgörcsök lépnek fel.

 

A görcs győz? Ha elolvasod tippjeinket, biztosan nem:

 

A vádliba beálló izommerevséget hatásosan megelőzhetjük - feltéve, hogy nem egy komolyabb betegséget jelez.

  • Minden sportolás előtt alaposan melegíts be a különböző testtájakat megmozgató gyakorlatokkal. A bemelegítés erősíti a vérkeringést, és az izmokat oxigénnel látja el.
  • Ha sport alatt (vagy más okból kifolyóan) erősen izzadsz, igyál sok vizet. Ezzel pótold a folyadék- és ásványianyag-veszteséget. Legjobb, ha enyhén szénsavas ásványvizet gyümölcslével hígítasz fel.
  • Mivel a magnézium felelős az izomsejtek állandó ingerelhetőségéért, különböző magnéziumkészítményekkel megelőzheted a vádli görcseit. Ehhez ajánljuk ProNRG Multivitamin G-Force készítményünket, továbbá ElektroMax elektrolit italporunkat. Mindkét készítmény magas ásványianyag tartalommal, magnézium és kalcium tartalommal segít felvenni a harcot az izomgörcsök ellen.
  • Ha még ez sem lenne elég és az a fránya izomgörcs mégis megtalál téged, akkor gyors enyhülést nyújthat a ProNRG Cooler krém.